Att vinna över Machine Learning-modeller bättre än OS-guld!


GRATTIS TILL GULDET FRIDA!!!

 

ML-modell för relevant utvärdering av alpina resultat

För att kunna utvärdera sina insatser under OS gav Ski Team Sweden Alpine oss i uppgift att ta fram en modell för att räkna ut vilken sannolikhet de olika svenska åkarna hade att nå topp-placeringar under tävlingarna i OS.

Under årets första R&D-dag i januari fick några av Ferrologics Data Scientist i uppgift att ta fram en machine learning modell för att prediktera sannolikheten för topp-placering för våra svenska OS-deltagare. I praktiken byggdes fyra modeller, en per gren (slalom / storslalom) uppdelat på herr och dam. Modellerna skattade sannolikheten att åkarna skulle nå en topp 3, topp 5 eller topp 10 placering. Vi byggde och tränade modellerna på data från innevarande säsong och gjorde sedan en sista uppdatering av modellen efter sista tävlingen innan OS.

Gårdagens 6:e-plats i storslalom bättre prestation än dagens OS-guld i slalom?!

I går lyckades Frida Hansdotter oväntat ta en topp-placering i storslalom. Statistiskt sett var detta faktiskt en större prestation för henne än den guldmedalj hon lyckades ta idag i slalom. Det var inte så mycket skriverier eller uppståndelse kring 6:platsen i storslalom, vilket är helt naturligt, men sett till vad vi hade förväntat oss så borde Fridas prestation i storslalom rankas högre än OS-guldet. Frida överträffade alla förväntningar i storslalom emedan prestationen i slalom var mer i linje med förväntan (men inte mindre imponerande för det!).

Till höger i tabellen ser ni resultatet från den prediktiva modell vi byggde för damer i storslalom jämfört med det verkliga utfallet till höger. Trots att modellen som helhet presterar riktigt bra, ser vi att en modell är just en modell och att verkligheten och modellen skiljer sig åt. I detta fallet är vi ovanligt glada för modellens största miss, Frida’s 6:placering. Övriga svenskor presterad i linje med förväntan, Sara Hector placerade sig på 10:e plats (prognos 9:a) och Estelle Alphand på 16:e plats (prognos 15:e).

Nu ser vi fram emot herrarna tävlingar på söndag (storslalom) och torsdag (slalom), och hoppas att våra svenska deltagare fortsätter att överprestera, gör de det kan jag utlova ytterligare en svensk medalj i slalom. Kan ni gissa vem?

 

 

 

Stort grattis till OS-guldet!