Ferrologic förutspår medalj till Sverige i alpina VM i Åre

Världsmästerskapen i alpin skidåkning är i full gång uppe i Åre.  Inför tävlingarna i slalom och storslalom i helgen ställer sig många frågan, hur kommer det att gå för svenskarna? Vi på Ferrologic har byggt en statistisk modell för att besvara denna fråga.

Vi kan redan nu avslöja att det blir två brons för Sverige, Frida Hansdotter i slalom, och Matts Olsson i storslalom. Grattis i förskott!

Enligt modellen går gulden till Marcel Hirscher och Mikaela Shiffrin, inget som någon höjer ögonbrynen åt. Många intresserar sig givetvis för toppåkarna och vem som tar medalj, men vi har även lagt fokus på åkarna längre ner i fältet. Vilket resultat kan man egentligen förvänta sig från åkare som Kristoffer Jakobsen, Axel Lindqvist, eller Ylva Stålnacke?

För att få en bättre bild över dessa åkare baserade vi modellen på, utöver resultat från världscupen och OS, även resultat från Europacupen och dess motsvarigheter runt om i världen och viktade dessa mot varandra.

För att visa hur mycket vi på Ferrologic tror på den här modellen kommer vi att lägga in ett bett på vinnaren i varje tävling, samt att Hansdotter och Olsson tar pallplats. För vinnarna har vi jämfört med oddsen på ett välkänt bettingbolag och helt enkelt valt en toppåkare som har höga odds jämfört med vår modell. Exempelvis tror vi att Tessa Worley missar storslalom-guldet med en hårsmån, det räcker helt enkelt att Shiffrin gör ett litet misstag så är guldet Worley’s.

Dags att redovisa resultatet av modellen! Nedan ser ni alla medaljörer samt svenskarnas placeringar (fetmarkerade är den vi lagt pengar på som vinnare)

Storslalom damer:

1. Mikaela Shiffrin
2. Tessa Worley
3. Viktoria Rebensburg
8. Frida Hansdotter
17. Sara Hector
26. Magdalena Fjällström
28. Ylva Stålnacke

Storslalom herrar:

1. Marcel Hirscher
2. Loic Meillard
3. Matts Olsson
36. Mattias Rönngren
49. Axel Lindqvist

Slalom damer:

1. Mikaela Shiffrin
2. Petra Vlhova
3. Frida Hansdotter
6. Anna Swenn Larsson
18. Charlotta Säfvenberg
21. Ylva Stålnacke

Slalom Herrar:

1. Marcel Hirscher
2. Henrik Kristoffersen
3. Clement Noel
6. André Myhrer
14. Mattias Hargin
20. Kristoffer Jakobsen
47. Carl Jonsson