• Fint omdöme från deltagare på programmet Certifierad data scientist

  Det är sånt här som gör det extra kul att leverera det vi kan i form av utbildningar. När man förstår att vi hjälpt till att förflytta någon. Deltagaren har valt att vara anonym.

  Jag har tyckt att kursen har varit extremt välplanerad in i minsta detalj, kursen har tagit upp vad jag uppfattar som den absoluta essensen av vad en data scientist bör kunna, både praktiskt och teoretiskt. Allt från hur man tillgängliggör data, vilka tekniska lösningar som möjliggör bra datainsamling och struktur av insamlad data, till kärnan – analysbiten –  som ni både förklarar översiktligt och ”enkelt” men också med djupare genomgångar av avancerade modeller inkluderat både för och nackdelar mellan alla val man kan göra. Till sist så syr ni ihop påsen med innehåll avseende visualisering och presentation.

  I princip alla föreläsningar har föredragits av extremt proffsiga föreläsare som har upplevts väldigt kunniga och angelägna om att överföra sin kunskap.

  Så för att sammanfatta, bullseye!

  Sånt här värmer!

  Hör gärna av dig om du är intresserad av utbildningsprogrammet som deltagare eller som chef för någon som kan vara aktuell för programmet. tor.kamsvag@ferrologic.se / 0730740705

 • Frukostseminarie 24 maj ”Nycklar till framgångsrik AI”

  Artificiell Intelligens är ett begrepp som florerar i många olika sammanhang, hypen är stor och förväntningarna är skyhöga. Somliga menar att det är relativt enkelt och går snabbt att börja utnyttja fördelarna med AI, andra menar att det är svårt och tidskrävande. Men vad är egentligen AI och AI-modeller? Hur kan modellerna användas och kan vi förstå hur de fungerar?

  Varmt välkommen på frukostseminarie den 24 maj där du får lyssna till Per Grosskopf och Helena Ahlin som berättar om vad Artificiell Intelligens egentligen är, vad det finns för praktiska användningsområden, vilka metoder som hör till området samt XAI (Explaniable AI) – praktiska tillvägagångssätt för att förstå hur AI-modellerna fungerar.

  Under sceminariet presenterar vi även översiktligt utbildningsprogrammet Certifierad Data Scientist – ett program som ger de verktyg man behöver för att förstå affärsverksamheten, tillämpa avancerade analytiska metoder och presentera analysresultat på ett engagerande sätt för olika målgrupper.

  Vi håller seminariet hos Dataföreningen Kompetens på Flemminggatan 7 i Stockholm. Frukost från 08:00, seminariet pågår 08:30-09:30. Mer info och anmälan: https://www.dfkompetens.se/utbildning/seminarium-ai/


 • Nu startar vi ett nytt meetup-community: Data Engineering

  Nästan exakt på treårsdagen för vår meetupgrupp Stockholm Data Science är det äntligen dags att slå upp portarna för ett community för det allt viktigare området Data Engineering.

  LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

  Precis allt kring AI, Machine Learning, data science bygger på rätt expertis kring data engineering för att kunna skala och bygga verkligt affärsvärde. Det kan vara lätt att glömma mitt i AI-hypen. Dataförsörjning och system+infrastruktur kring detta är inte lika medialt som AI. Men allt fler organisationer med höga ambitioner kring AI har insett att AI inte bara bygger på att ha data – det måste vara rätt data för att träna modeller på, samt att modeller måste kunna utvecklas, deployas och förvaltas på rätt sätt. Ibland väldigt distribuerade edge-lösningar. Att opreationalisera AI kräver någon form av data engineering expertis, och det är snarare här de flesta race kommer vinnas än vem som kan bygga vassaste deep learning algoritmen.

  Alltså är det dags att röra upp lite mer damm kring rollen Data Engineer och expertområdet Data Engineering. Vi gör det på lite olika sätt, till exempel genom att starta upp och vara värd för meetup-gruppen Stockholm Data Engineering. Målgruppen för meetupen är hands on data engineers och tekniskt drivna data scientists. Första meetupen är 16/5 med två högintressanta talare. Dels en av våra seniora konsulter Niklas Johnson som kommer prata om utmaningar kring edge-lösningar, dels Fredrik Löfman som är Chief Data Scientist på Raysearch Labs. Fredrik kommer berätta om data engineering-området på Raysearch.

  Läs mer och anmäl dig HÄR. Eller tipsa andra som borde komma!


 • Spinning för cancerforskningen

  Då var årets Spin of Hope genomförd! Ferrologic har tillsammans med många andra företag de senaste åren hyrt en eller två spinningcyklar på Spin of Hope. Bra sätt att samla pengar till barncancerforskningen och samtidigt få till många extra träningspass. Totalt sett drog evenemanget i år in nästan 6mkr till barncancerforskningen!

  12 timmar svettiga konsulter i en fantastisk anläggning på SATS Stureplan, med en enorm filmskärm som visade olika banor att cykla igenom.

  Hade man inte möjlighet att spinna men vill bidra till barncancerforskningen ändå så går det alldeles utmärkt genom att gå in här.


 • Ny omgång av Certifierad Data Scientist

  Då är första omgången av 2019 års Certifierad Data Scientist igång! Föregående grupp håller på för fullt att färdigställa sitt certifieringscase så nu är det fullt upp med utbildningar. 13+13 personer igång i certifieringsprogrammet för tillfället. Väldigt kul!

  Nyfiken? Ta en titt här eller kontakta mig på tor.kamsvag@ferrologic.se . Nästa omgång startar efter sommaren.


 • Kom på data science meetup 6/3!

  Predicting human intent || Att skapa en AI-regering

  Wednesday, Mar 6, 2019, 5:00 PM

  Postmuseum
  Lilla Nygatan 6, Gamla stan Stockholm, SE

  100 Data scientists Attending

  Kan Artificiell Intelligens förstå hur människor agerar i passerkontroller? Och är AI mogen att ta över regeringen? Dessa frågor dyker vi ned i på nästa Stockholm Data Science Meetup. Gábor Stikkel från HID Global kommer att visa hur de använder Machine Learning för att förutsäga människors beteende i passerkontroller. Dessutom berättar David och F…

  Check out this Meetup →

 • Ferrologic förutspår medalj till Sverige i alpina VM i Åre

  Världsmästerskapen i alpin skidåkning är i full gång uppe i Åre.  Inför tävlingarna i slalom och storslalom i helgen ställer sig många frågan, hur kommer det att gå för svenskarna? Vi på Ferrologic har byggt en statistisk modell för att besvara denna fråga.

  Vi kan redan nu avslöja att det blir två brons för Sverige, Frida Hansdotter i slalom, och Matts Olsson i storslalom. Grattis i förskott!

  Enligt modellen går gulden till Marcel Hirscher och Mikaela Shiffrin, inget som någon höjer ögonbrynen åt. Många intresserar sig givetvis för toppåkarna och vem som tar medalj, men vi har även lagt fokus på åkarna längre ner i fältet. Vilket resultat kan man egentligen förvänta sig från åkare som Kristoffer Jakobsen, Axel Lindqvist, eller Ylva Stålnacke?

  För att få en bättre bild över dessa åkare baserade vi modellen på, utöver resultat från världscupen och OS, även resultat från Europacupen och dess motsvarigheter runt om i världen och viktade dessa mot varandra.

  För att visa hur mycket vi på Ferrologic tror på den här modellen kommer vi att lägga in ett bett på vinnaren i varje tävling, samt att Hansdotter och Olsson tar pallplats. För vinnarna har vi jämfört med oddsen på ett välkänt bettingbolag och helt enkelt valt en toppåkare som har höga odds jämfört med vår modell. Exempelvis tror vi att Tessa Worley missar storslalom-guldet med en hårsmån, det räcker helt enkelt att Shiffrin gör ett litet misstag så är guldet Worley’s.

  Dags att redovisa resultatet av modellen! Nedan ser ni alla medaljörer samt svenskarnas placeringar (fetmarkerade är den vi lagt pengar på som vinnare)

  Storslalom damer:

  1. Mikaela Shiffrin
  2. Tessa Worley
  3. Viktoria Rebensburg
  8. Frida Hansdotter
  17. Sara Hector
  26. Magdalena Fjällström
  28. Ylva Stålnacke

  Storslalom herrar:

  1. Marcel Hirscher
  2. Loic Meillard
  3. Matts Olsson
  36. Mattias Rönngren
  49. Axel Lindqvist

  Slalom damer:

  1. Mikaela Shiffrin
  2. Petra Vlhova
  3. Frida Hansdotter
  6. Anna Swenn Larsson
  18. Charlotta Säfvenberg
  21. Ylva Stålnacke

  Slalom Herrar:

  1. Marcel Hirscher
  2. Henrik Kristoffersen
  3. Clement Noel
  6. André Myhrer
  14. Mattias Hargin
  20. Kristoffer Jakobsen
  47. Carl Jonsson

 • Ännu en kul R&D-day! Denna gång kring Voice UX.

  Kul och god R&D-day för Analytics-gänget idag på väldigt trevliga Old Smokehouse i Nacka.

  Tre grupper gav sig på att labba med Voice-baserad tjänsteutveckling till Google Home, med varsin Google Home Mini.

  Voice kommer nu på bredden i och med NLP som funkar och hårdvara som är billig. Sannolikt kommer vi inte bara se voice-tjänster riktad mot konsumentmarknad, även om det är det som är mest i fokus nu. Det är dags att titta på detta som en komponent även för businesstjänster. Målet idag var att känna på hur man får ihop tex en pythonbaserad tjänst som anropas och styrs från Google Home Mini. Mer utmaningar än man kan tro både tekniskt och konceptuellt med Voice-UX, men kul att ge sig på! När man testar och labbar sätter tankarna igång kring hur man kan använda Voice i ”riktiga” användningsfall.

  Vi ska försöka hinna få upp lite tankar och erfarenheter från dagen här på bloggen.

  Tips på en bra sida att läsa för att sätta igång tankarna kring Voice som gränssnitt: Klicka här

   

  Titta in på R&D-dagen på detta filmklipp (voice-demos gör sig bäst med ljudet på eller i lurarna :).

 • Ferrologic presenterar: AI-regeringen

  Filip Wästberg och David Rydén.

  Regeringsfrågan ser ut att förbli olöst och Sverige går allt närmare ett extra val. Fler och fler har börjat prata om att ta in en extern person som statsminister. Två Data Scientists på Ferrologic Analytics går steget längre och föreslår att en regering baserad på Artificiell Intelligens får tillträda till dess att partierna kommit överens om hur landet ska styras.

  – Ett av de viktigaste stegen för en regering är att skriva en regeringsförklaring. Som ett första steg har vi därför byggt en AI-bot om tagit fram ett förslag på en regeringsförklaring. Eftersom en AI-regering behöver vara partipolitiskt obunden har vi låtit boten läsa igenom alla regeringsförklaringar från 1976 och utifrån det skriva en ny, säger Filip Wästberg, Data Scientist på Ferrologic.

  ”Eders Majestäter, Eders Kungliga Högheter,
  Herr talman, Ärade ledamöter av Sveriges riksdag!

  Med utvidgningen av EU kan vi skapa en särskilt behandlingen av resurser förstärkt samhälle. Sverige skall konkurreras för att fler av de skall stärka Sverige skall ge medlemsstats och en särskild samhälle för att sammanhangas riksdag!”

  Så inleds den AI-baserade regeringsförklaring som Filip Wästberg och David Rydén på Ferrologic tagit fram.

  – Boten använder sig av en särskild typ av statistiska modeller som är inspirerade av hur information bearbetas i vårt eget nervsystem. Mer specifikt har modellen tagit text från alla regeringsförklaringar och lärt sig samband mellan bokstäver och ord och på så sätt genererat ny text. Texten är skriven en bokstav i taget, vilket leder till ett par märkliga ord, exempelvis brottsoffentliga finanser, säger David Rydén, Data Scientist på Ferrologic.

  Är AI redo att styra Sverige?

  – Den här typen av modeller har visat sig vara väldigt framgångsrika för exempelvis datorseende och röstigenkänning och nu också på att generera politisk text. Men att använda den som ett faktiskt underlag är nog otänkbart. Möjligen kan den användas för att generera nya valslogans, säger Filip Wästberg.

   

   

 • Data Science Meetup 3/12, med besök från Mathem.se

  Nästa Meetup med Stockholm Data Science får besök av två spännande talare. Robert Sahlin från Mathem.se kommer att prata om hur man implementerar Machine Learning-modeller med flera olika molnmiljöer. Filip Andersson, Civilingenjör och Data Scientist på Ferrologic Analytics kommer att prata om resurs- och ruttoptimering för en organisation som underhåller infrastruktur.

  Välkommen till Gamla Stan för att nätverka med andra data scientists och lyssna på två intressanta presentationer!

  Länk till evenemang och anmälan: https://www.meetup.com/Stockholm-Data-Science/events/256595239/

  Robert Sahlin & Natallia Lundqvist – MatHem – Hur implementerar du Machine Learning i molnet (i praktiken)?
  Det pratas mycket om cloud-plattformar och hur de kan användas för Machine Learning. Men hur går det till i praktiken? MatHem, Sveriges största onlinebutik för livsmedel, visar hur de byggt automatiserade och skalbara ML/dataprodukter för multi-cloud (Google Cloud Platform och Amazon Web Services), med produktrekommendationer som ett konkret exempel. Robert Sahlin från Mathem har mångårig erfarenhet av att bygga lösningar för analys och aktivering av stora datamängder inom framför allt digitala tjänster och e-handel (MatHem, Tele2, Bonnier och ThomasCook).

   

   

   

  Algoritmgenererad ruttplanering servicefordon

  Filip Andersson – Ferrologic – Rutt- och resursoptimering
  Filip Andersson är civilingenjör och Data Scientist på Ferrologic. Han kommer att prata om ett case där han implementerat en ruttoptimeringsalgoritm för en organisation som underhåller infrastruktur. Filip kommer att berätta om hur man hanterar komplexiteten i ruttoptimering och anpassar lösningen efter kundens specifika behov, allt eftersom dessa behov identifieras. Det blir en spännande presentation om konkreta lärdomar från ett större Data Science-projekt.

   

   

   

   

   

   

   


   

 • Stockholm Data Science Meetup: 1500 medlemmar!


  Bild från vår Meetup

  För drygt två och ett halvt år sedan startade vi Stockholm Data Science Meetup och idag blev vi 1500 medlemmar. För att fira det tänkte vi skriva lite om vad Stockholm Data Science Meetup är och vad ni kan förvänta er av oss i framtiden.

  Vad är vår Meetup?
  Vi håller i två-tre Meetups per “termin” där  inbjudna talare kort och informellt presenterar hur de arbetar med Data Science i praktiken. Det kan vara allt från hur man automatiserat rapportering av deskriptiv statistik till att modellera fotbollsmatcher. Oftast är vi på Postmuséum i Gamla Stan där vi bjuder på en macka och något att dricka. Som besökare krävs inga förkunskaper och vi strävar efter en inspirerande, inkluderande och avslappnad stämning.

  Vi vill ha en låg tröskel in till Data Science
  De flesta organisationer förstår idag att de inom den närmsta tiden behöver arbeta mer med sin data för att bli framgångsrika. Målet för oss är därför att såväl den rutinerade dataanalytikern som den totala nybörjaren ska kunna få ut något av våra Meetups. Vi vill ha högt i tak men också en låg tröskel in.

  Vårt sätt att ge tillbaka till Communityt
  Vi på Ferrologic har fått otroligt mycket från det Data Science Community som finns i Stockholm. Vår Meetup är därför ett sätt för oss att ge tillbaka till det. Genom att sprida kunskap och erfarenheter hoppas vi kunna ge tillbaka och bidra till att Data Science Communityt växer sig starkare i Stockholm.

  Vår Meetup är inte en affärsidé
  Låt oss inte hymla. Det är klart att vi på Ferrologic får bra spridning tack vare denna Meetup. Men det är inget vi tjänar pengar på. Vi tackar inför varje Meetup nej till företag som vill vara med och sponsra men bara för att visa upp sina produkter. Stockholm Data Science Meetup ska vara plattform för intressanta presentationer av hands on Data Science-projekt och ibland även nya intressanta produkter och lösningar, men inte en plattform för reklam. Det betyder att vi ibland samarbetar med företag som får presentera sina produkter och då delar på våra kostnader för meetupen, men vi gör det bara där det känns relevant för vårt community. Det tummar vi aldrig på.

  Vill du tala?
  Har du ett Data Science-projekt som din organisation drivit igenom som du skulle vilja berätta mer om? Vi vill i så fall jättegärna höra mer om det. Hör av dig till oss på filip.wastberg@ferrologic.se. Att hålla en dragning på meetupen är enkelt, informellt och ger mycket uppskattning.

  Du hittar vår Meetup här: https://www.meetup.com/Stockholm-Data-Science/

 • Takeaways från meetup om datajournalistik

  En analytiker eller data scientist har sällan särskilt väl definierade arbetsuppgifter. Vi kan göra allt från att utveckla prediktiva modeller till att automatisera rapporter med deskriptiv statistik. En sak vi har gemensamt är att vi alltid behöver kommunicera ut vårt resultat. Det spelar ingen roll hur väl ditt analysarbete är utfört om du inte kan presentera det på ett sätt som gör att det känns begripligt och engagerande för din organisation.  

  Med detta i åtanke anordnade vi förra veckan en Meetup på temat datajournalistik. För vilka kan inte det här bättre än journalister som jobbar med data? Tillsammans med Helena Bengtsson från SVT och Robin Linderborg från organisationen Datastory, tidigare på SVT, fick vi lyssna på två inspirerande dragningar om allt från hur Helena analyserade Wikileaks-data till hur Robin genom prediktiv analys kan klassificera ämnen på nyhetsartiklar.

  Detta kanske kan uppfattas som off topic för denna meetup-grupp som ofta varit lite mer ”techy”. Men tvärt om pekar innehållet på denna meetup på väldigt viktiga aspekter på att inte bara jobba med dataanalys, utan att dessutom få effekt av det man gör som analytiker. Extra kul att meetupen blev fullbokad precis lika snabbt som vanligt!

  Från Helenas och Robins presentationer fann vi tre punkter som analysvärlden borde ta till sig!

  1: Hellre få siffror än många

  När man som analytiker arbetar med data hittar man ofta flera intressanta ingångsvinklar som alla kan vara värda att analysera. Det här, poängterade Helena Bengtsson från SVT, gäller även datajournalister. Men personen som ska ta din siffra vidare (i Helenas fall ofta en reporter) kommer aldrig att ha samma kunskap som du om ditt data. Därför är det bättre att välja en siffra, eller KPI, att förmedla vidare. Hellre en slide eller ett mail med den viktigaste insikten än en lång rapport med alla detaljer.

  2: Exempel förstärker din rapport

  Något som både Robin och Helena påpekade var att inte glömma den journalistiska sidan av analysen. Det räcker inte bara med siffror, en historia blir så mycket bättre med faktiska exempel! I Robins fall valde han ut tre exempel som visade på typisk nyhetsbevakning på olika kontinenterna: Istället för att stanna vid nyhetsbevakning generellt i Afrika valde han att titta närmare på Moçambique. Här kunde han visa att de få artiklar som skrevs om landet handlade om “exotiska” nyheter som krokodilattacker och lejons flykt från en nationalpark och genom de faktiska exemplen på ett specifikt land och faktiska artiklar får vi i publiken ordentlig insyn i vad som ligger bakom statistiken.

  3: Reproducerbara analyser skapar förtroende

  Det här är ett ämne som diskuteras flitigt bland såväl journalister som analytiker och forskare. Hur skapar vi trovärdighet för de analyser vi levererar? Genom att skapa flöden för reproducerbar analys kan vi bygga trovärdighet genom att skapa möjlighet för andra att återskapa vår analys. Ett reproducerbart analysflöde innebär oftast att du behöver skriva kod för din analys, som någon annan sedan kan köra. Ett sådant arbetsflöde gör inte bara ditt arbete mer transparent, det minimerar också risken för misstag och gör återkommande analyser betydligt enklare. Robins mediebevakning är exempel på ett projekt som med enkelhet kan uppdateras tack vare reproducerbara flöden.

   

   

  Om du blev nyfiken och vill delta på kommande meetups, gå med i gruppen Stockholm Data Science så får du inbjudningar den vägen. Upplägget är ett par opretentiösa dragningar direkt efter arbetstid i Gamla Stan, trevligt mingel lite enklare mat & dryck. Inte sälj och reklam. Välkommen!


   

 • Analytisk förmåga och frukost hos SAS Institute

  18/10 håller Jonas Sköld ett omfattande frukostseminarie om varför verksamheter behöver vässa sig och behålla skärpan genom att stärka sin analytiska förmåga. Jonas ger också handfasta exempel på hur man kan göra för att komma igång eller bli bättre. Info och anmälan.

  Detta är också vad Strategic Analytics @ Ferrologic baserar sin existens på. Vi finns till för att stärka våra kunders analytiska förmåga. En avgörande förmåga för att kunna dra full nytta av all data som är resultatet i alla branscher som nu digitaliseras i stort och smått. Systemlösningar och data är nödvändiga delar i den resan, men räcker inte. Man måste bygga kompetens och sätta den i rätt organisation / processer.

   

   

  Missade du seminariet är du välkommen att höra av dig så löser vi det. Kontakta Tor Kamsvåg.


   

 • Nu kör vi Data Science programmet hos Dataföreningen Kompetens

  Från och med nästa omgång av vårt utbildningsprogram Certifierad Data Scientist (start oktober 2018) kör vi programmet i samarbete med Dataföreningen Kompetens, DFK. Tanken med det är att kombinera vår expertis med DFK:s förmåga att nå ut till bredare målgrupper. Detta ökar våra möjligheter att hjälpa fler organisationer att höja sin analytiska förmåga. DFK har lång erfarenhet av att leverera välrenommerade certifieringsprogram inom IT-arkitektur, affärsarkitektur mm. Certifierad Data Scientist faller väl in i det sammanhanget. För mer information och intresseanmälan, se här.


   

 • Välkommen på data science meetup 23/5 om sports analytics

  Då har det äntligen blivit dags för en till träff i den allt mer populära meetup-gruppen Stockholm Data Science. Denna gång är temat sports analytics.

  (Datumet har passerats, det går ej att anmäla sig till Meetupen)

  Vi har en mycket spännande inbjuden talare från Football Analytics Sweden AB från Östersund. De hjälper idag flera klubbar att bli bättre på att utnyttja möjligheterna med att inte bara samla in en massa data (som alla gör), utan även analysera och visualisera för att ha verklig nytta av all data i verksamheten. De har ett spännande samarbete med fotbollskanalen där de integrerat www.playmaker.ai för att utöka och förbättra informationen i tv-produktionen.

  Utöver detta passar vi på att ge en update på hur vårt samarbete med svenska alpina landslaget framskrider, nu med snowflake dw i molnet och R-baserad modellering.

  Men framförallt är det ett bra tillfälle att träffa och mingla med andra i branschen. ”Det här är den trevligaste meetupen av de jag brukar gå på.” sade en av våra besökare förra gången. Vi jobbar för att behålla den tätplatsen! 🙂 Vi tror att en av orsakerna till detta är att vi är mycket noga att inslagen på meetupen är intressanta i sig, och inte förtäckt sälj av något, utan att det helt enkelt är en intressant informell community kring data science. Och kanske att man får testa Anders goda öl…


   

 • Vårens tjänstecyklar beställda

  När reglerna för att erbjuda tjänstecykel förenklades var vi snabbt på bollen och blev (så klart) våren 2017 personalcyklar.se:s första kund. Det blev mycket uppskattat och vi har nu genomfört en andra omgång. Totalt har nu fler än 30 av våra medarbetare i Sverige hoppat på denna möjlighet. Det tycker vi är superkul, och det passar bra in i kulturen här. Upplägget är enkelt tack vare ett tight samarbete med Sportson som fixat anpassad webshop för beställning, hjälpt var och en och nu håller på att leverera cyklarna lagom till att vägarna torkar upp och solen börjar värma på allvar. Nu hoppas vi på breda och välsopade cykelbanor!


   

 • Certifierad Data Scientist, Sept 2018

  Nu är antagningen igång för nästa omgång av Ferrologics Data Scientist program.

  Programmet riktas till analytiker som vill lära sig mer inte bara om analysmetoder utan om den verksamhet analysförmågan ska stärka. Det är ett ambitiöst program där både erfarna och mindre erfarna analytiker kommer bli bättre analytiker, och även verksamhetsorienterade data scientists med betydligt fler metoder och verktyg i sin verktygslåda.

  Vi är stolta och glada över fina omdömen från tidigare deltagare. Vi håller gruppen liten, max 11 personer.

  Om du eller någon du är chef över borde gå, hör av dig så hjälps vi åt att diskutera oss fram till om detta är rätt väg att gå. Vi är måna om att rätt personer går, och av rätt orsaker.

  Läs mer…

 • Att vinna över Machine Learning-modeller bättre än OS-guld!


  GRATTIS TILL GULDET FRIDA!!!

   

  ML-modell för relevant utvärdering av alpina resultat

  För att kunna utvärdera sina insatser under OS gav Ski Team Sweden Alpine oss i uppgift att ta fram en modell för att räkna ut vilken sannolikhet de olika svenska åkarna hade att nå topp-placeringar under tävlingarna i OS.

  Under årets första R&D-dag i januari fick några av Ferrologics Data Scientist i uppgift att ta fram en machine learning modell för att prediktera sannolikheten för topp-placering för våra svenska OS-deltagare. I praktiken byggdes fyra modeller, en per gren (slalom / storslalom) uppdelat på herr och dam. Modellerna skattade sannolikheten att åkarna skulle nå en topp 3, topp 5 eller topp 10 placering. Vi byggde och tränade modellerna på data från innevarande säsong och gjorde sedan en sista uppdatering av modellen efter sista tävlingen innan OS.

  Gårdagens 6:e-plats i storslalom bättre prestation än dagens OS-guld i slalom?!

  I går lyckades Frida Hansdotter oväntat ta en topp-placering i storslalom. Statistiskt sett var detta faktiskt en större prestation för henne än den guldmedalj hon lyckades ta idag i slalom. Det var inte så mycket skriverier eller uppståndelse kring 6:platsen i storslalom, vilket är helt naturligt, men sett till vad vi hade förväntat oss så borde Fridas prestation i storslalom rankas högre än OS-guldet. Frida överträffade alla förväntningar i storslalom emedan prestationen i slalom var mer i linje med förväntan (men inte mindre imponerande för det!).

  Till höger i tabellen ser ni resultatet från den prediktiva modell vi byggde för damer i storslalom jämfört med det verkliga utfallet till höger. Trots att modellen som helhet presterar riktigt bra, ser vi att en modell är just en modell och att verkligheten och modellen skiljer sig åt. I detta fallet är vi ovanligt glada för modellens största miss, Frida’s 6:placering. Övriga svenskor presterad i linje med förväntan, Sara Hector placerade sig på 10:e plats (prognos 9:a) och Estelle Alphand på 16:e plats (prognos 15:e).

  Nu ser vi fram emot herrarna tävlingar på söndag (storslalom) och torsdag (slalom), och hoppas att våra svenska deltagare fortsätter att överprestera, gör de det kan jag utlova ytterligare en svensk medalj i slalom. Kan ni gissa vem?

   

   

   

  Stort grattis till OS-guldet!


   


 • Är det dags att separera I och T i IT?

  En av många nycklar på vägen mot digital innovationsförmåga är att lossa på den ofta rätt hårda kopplingen mellan ”I” och ”T” i ”IT”. Information är inte system och vice versa, men hanteras ofta som samma sak. Information blir allt för ofta knutet till teknik.

  ”Hur styr ni er värdefulla tillgång Information, tex kring Kund, Produkt, etc?”

  ”-Vi har kunddata i vårt CRM/Affärssystem/… etc, och har systemägare och systemansvariga med benkoll på datamodellen.”

  Det är rätt långt från affärsutveckling, marknad, sälj. Dvs där innovation sker, kundrelationer hanteras och tjänster/produkter omsätts till intäkter. Om man ska dra nytta av den värdefulla tillgången information i sin innovation behöver information tydligt kopplas till affärsskiktet i organisationen. Många gör det eller är på väg åt det hållet, men alltför många tänker information=data, och data ligger ju i systemen och därmed blir information en teknisk fråga.

  För att ändra på detta behöver den frågan hanteras högt upp i organisationen och eventuell förändring hanteras från C-level.

  Men man har ju oftast redan en uttalat ansvarsroll för Information på C-level? Chief Information Officer, CIO. Min uppfattning är att CIO ofta har mycket system/arkitektur/plattform och organisation kring detta på sin agenda, men inte så mycket kring Information på agendan. Inköp av system, och projektportfölj är viktigare än att etablera Information Governance, ensa affärsregler, etablera ansvarsroll för datakvalitet etc. Kanske trampar jag på några tår här, men då vill jag bara gratulera till de fall som inte stämmer in på den beskrivningen. Ni har en stark fördel i jakten på att bli en datadriven organisation med förmåga att affärsutveckla på sin information.

  Alla tekniska aspekter som en CIO hanterar är nödvändiga och viktiga, det är verkligen inte det jag är ute och far efter. Men jag tror informationsområdet är underutnyttjat och organisationer skulle tjäna på att renodla informationsområdet och koppla det till affärsverksamheten snarare än mot infra och system.

  Renodla CIO som en verksamhetsroll med fokus på övergripande ansvar för verksamhetsprocesser och information. Renodla teknisk arkitektur, infra etc i en CTO-roll med fokus på just infra och system?

  Räcker det? Nja, då har vi lyft information som något viktigt att ta hand om, förädla, tillgängliggöra och underhålla på samma sätt som tex system. Men ur det kommer inte automatiskt en stark datadriven innovationsförmåga. Därför, om jag får fortsätta att önska, behövs kanske även en CAO som håller ihop analytics-området på koncern-nivå för att bygga en stark analytisk förmåga och -kultur kopplad till affärsutveckling och innovation. En stark analytisk förmåga och -kultur är avgörande i att skapa en stark och potentiellt disruptiv digital innovationsförmåga.

  Jag upplever att många datadrivna organisationer är på väg åt ungefär det hållet nu. Analyschefsroller etableras som koncernövergripande roller, men kanske inte har fått in ett ”C” framför titeln. Än…

  Rätt uppfattat, eller bara önsketänkande?

 • En godare jul till fler!


  Vi fortsätter traditionen att stödja de som behöver det mest. Årets donation på 100.000 SEK delas lika mellan Stadsmissionens utdelning av matkassar till behövande barnfamiljer, samt till hjältarna på MSF/Läkare utan gränser.

  Tack för att ni finns!


   

 • Årets sista Data Science Meetup


   

   

   

  30e november är det dags för årets sista Data Science Stockholm Meetup. Vi har med Cloudera som sponsor och har bett dem berätta om och dema Data Science Workbench.

  Utöver det ska Filip Wästberg berätta om sin uppmärksammade textanalyslösning för att kora vilken av Kents låttexter som är deppigast! Kul men även väldigt bra exempel på att man med ganska små medel kan åstadkomma mycket med textanalys.

  Läs mer och anmäl dig här om du vill komma. 

  Potentialen avseende textanalys är enorm. Man kan se textanalys som en samling metoder för att lägga på analyserbar struktur och koppla numeriska värden till ostrukturerad text. Därmed möjliggörs att textbaserad data inkluderas i statistisk analys.

  En reflektion är att den potential vi ser i att använda textanalys för att öka affärsvärdet av sin information inte slagit igenom än. Det har visat sig vara svårt att förklara nyttan av det för att motivera investeringar. Vi hoppas att sådana här exempel kan ändra på det.


   

 • Taggat landslag inför säsongen!


  Vi fick precis nya bilder från alpina landslagets försäsongsträff i Åre. 

  Med bara några dagar kvar till premiären i Sölden ser det lovande ut med så här taggat gäng! Vi är stolta att vara en leverantör till alpingänget. Kör hårt och hoppas att säsongen kommer gå bra, särskilt med tanke på att VM i Åre 2019 närmar sig. Vi är redo att tanka in en massa grymma resultat i ert nya fina DW. 🙂 /Vännerna på Ferrologic Analytics

  Foto: Klas Rockberg


   

 • Gapminder deltar på Ferrologic Data Science Program


  Hans Rosling var och är en stor förebild för data scientists över hela världen. Hans grundade organisationen Gapminder tillsammans med Ola och Anna Rosling som bland annat skapat den numera klassiska visualiseringstekniken med animerade bubbeldiagram. Det är svårt att hitta bättre exempel på när man skapat stor nytta av data med hjälp av statistik, visualisering, storytelling, retorik och väldigt stor förståelse för både faktaområdet och mottagarna av informationen. Det är precis det spannet vi försöker ha i data scientist programmet, och vi använder många exempel från Hans Roslings fantastiska presentationer i programmet. Certifieringen görs som ett realistiskt case baserat på data från Gapminder.

  Det är därför oerhört kul att kunna meddela att Gapminder deltar i Ferrologics data science-program både inledningsvis och i avslutande block.

  Programmet riktar sig till analytiker i datadrivna organisationer med en ambitiös digitaliseringsagenda.


   

 • Nordic Data Science and Machine Learning Summit 18-19 oktober

  Ferrologic Analytics är självklart med och bidrar till höstens stora event i Stockholm kring Data Science och Machine Learning. Ämnet är hetare än någonsin, nya buzzwords dyker upp hela tiden och vi ser fram emot en intressant agenda och kul mingel!

   

  http://www.nordicdatasciencesummit.com/

   

  Om du tillhör målgruppen och vill gå, kontakta Estivalia Carroza så kan vi ordna biljett till kraftig rabatt. Maila till estivalia.carroza@ferrologic.se.

 • Data 2020 Summit

  Data 2020 Summit är ett årligt event som samlar de mest nytänkande och affärsinnovativa företagsledarna och företagen i alla storlekar och branscher. Ferrologic deltog för andra året i rad som utställare och värd för rundabordssamtal för att träffa besökare att dela tankar och ideér med om innovationer och utmaningar inom Analytics, Master Data Management, Data Governance och Data Arkitektur. Vill du veta mer om eventet och agenda kan du besöka #Data2020Summit 

  När? Den 14 september 2017 – Var? Scandic Continental, Stockholm

 • Data Science Meetup #4 blev den mest besökta träffen hittills!

  Trots kort varsel blev Data Science Stockholm Meetup nr 4 den 12e juni den mest besökta hittills. Det var på gränsen att vi alla fick plats på Postmuseumsrestaurangen där vi håller våra meetups.

  Temat denna gång kretsade kring textanalys. Vi hade besök av en expert som pratade om algoritmerna bakom textanalys, samt besök av företaget Gavagai som har mycket intressanta tjänstepaketeringar kring textanalys. Nästa träff blir i september, och som vanligt med lika delar relevant content, trevligt mingel, god dricka, något ätbart och dessutom gratis. 🙂

  Om du hör till målgruppen och tycker det låter kul så gör gärna som över tusen andra data scientists i Stockholm redan gjort: gå med i gruppen och dyk upp på en Meetup. Det är inte reklam, och det är inte ett rekryteringsknep. Bara ett kul community som vi tycker behövs för erfarenhetsdelning och nätverkande.

  Stockholm Data Science

  Stockholm, SE
  1,010 Data scientists

  This is a group dedicated to having several meetups every year to discuss predictive analysis, how to find insights using different tools and techniques, how to carry out the …

  Check out this Meetup Group →

   


   

 • Stockholm Data Science Meetup 3:e April i Gamla Stan

  Nu är datum satt för nästa Data Science Stockholm Meetup: 3e april, ca kl 17 på postmuseum. Målgruppen är personer i Stockholm som i någon form jobbar med avancerad analys, eller åtminstone är mkt intresserad. Det är en community för verksamma analytiker. Gratis, opretentiöst, trevligt och även om det är fullt så ligger man på väntelistan. Detta är inte reklam om oss eller något annat. Ibland har vi med en sponsor för att få hjälp med notan, men alla dragningar är relevant content som vi bjussar på. Välkommen att anmäla dig!

  https://www.meetup.com/Stockholm-Data-Science/

  Nästkommande Data Science Stockholm Meetup beräknas bli i början av juni. Håll utkik!

 • A/B testning – referat från Nordic Data Science Summit

  nordicdssummit16
  Ferrologic Analytics deltog på data science konferensen Nordic Data Science Summit förra veckan. Detta inlägg är ett referat från en av de mer intressanta föreläsningarna, och lite egna reflektioner kring detta.

  Presentationen handlade om hur Spotify jobbar med A/B testning och analys av resultaten från detta. Eftersom många av oss jobbar en hel del med A/B testning inom olika CRM relaterade uppdrag så tycker jag det är insiktsfullt att veta hur Spotify jobbar med A/B testning (även om det mer handlar om produktutv. för deras del).

  När de gör en förändring i produkt så kan det handla om att lyckas minska churn, öka sessionslängder, öka konvertering till betalande kunder eller livstidsvärde. För att svara på om de lyckas använder de A/B tester i kombination med modellering på grupperna.

  Införandet av en produktförändring leder ofta till ett antal förändringar i beteenden. De olika beteendeförändringarna fångas upp med ett antal variabler som ska mäta dessa beteenden. De använder sedan modellering för att svara på vilka beteenden som har hög förklaring på målvariabeln. För att bara använda påverkbara variabler i modelleringen skiljer de på ”agerbara” och”icke agerbara” variabler. Endast agerbara variabler används i modelleringen och icke agerbara variabler används för segmentering.

  Exempel på agerbara variabler:
  Sessionslängd, skip rate, offlinestreaming
  Exempel på icke agerbara variabler:
  Land, ålder, kön

  För modellering använder spotify generellt XGBoost (https://arxiv.org/pdf/1603.02754.pdf för den som vill ha lite matnyttig läsning). Det är en robust metod som inte ställer så höga krav på variablernas fördelning och förhållande till målvariabeln samtidigt som den ger bra precision. Anledningen till att de inte använder random forest är för att det är viktigt att veta vilken variabel som har högst påverkan på målvariabeln.

  Hur viktig en variabel är mäts genom hur stor förbättring på precision som variabeln ger till de grenar i trädet där den är inkluderad, summerad över alla träd i modellen. När modellen är tränad och validerad tolkas sedan de viktigaste variablerna i modellen som de variabler som har störst inverkan på målvariabeln. För att sedan veta om beteendet påverkats i en positiv eller negativ riktning jämförs sedan de viktigaste variablerna i test och kontroll. Som jag förstår det så gör man sedan tolkningen så här:

  Om beteendevariabel X är positivt korrelerad med målvariabeln och en positiv förändring har skett i den variabeln jämfört med kontrollgruppen så har man haft en positiv påverkan på målvariabeln genom produktförändringen.

  Hoppas att det ger lite intressant input i analysarbetet!

  peter_saltin

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Sports Analytics: Långsiktigt samarbete inleds med alpina landslaget

  lr-klas-rockberg-andremyhrer-1320148Digitaliseringen slår igenom i alla typer av verksamheter. Kostnaderna för att mäta, samla in, lagra och analysera data har fallit dramatiskt. Stora teknikskiften ligger bakom detta då olika teknologier för IoT och Big Data Analytics snabbt mognat. Detta i kombination med flera spännande exempel på vad man kan bidra med i olika sporter genom ett strukturerat analytiskt angreppssätt gör att vi ser det som ett av de mer intressanta områdena inom analytics framöver.

  Vi är mycket stolta och glada över att en intressant dialog med ledningen för alpina landslaget nu resulterat i ett långsiktigt samarbete där Ferrologic Analytics utgör analysfunktionen för skidförbundets alpina sektion. Avtalet sträcker sig i första läget fram till efter VM i Åre 2019.

  Väldigt intressant, men framförallt väldigt KUL att få samarbeta med det här grymma gänget!!

  lr-wc-7

  Läs mer…

 • Utvärdering av Apache Spark on AWS

  spark-logo-trademark      AmazonWebservices_Logo.svg

  Ahlin Helena - Version 2Under Ferrologics senaste två R&D-dagar valde några av oss att utvärdera Apache Spark on Amazon Web Services (AWS), med hjälp av programmeringsspråket Scala. Anledningen till att vi valt just detta område är att prestandamässigt anses vara ett av de absolut snabbaste modelleringsverktygen på marknaden.

  Målet med övningen var att bygga några enklare prediktiva modeller med hjälp av exempelvis random forrest och logistisk regression. Syftet med övningen var att utvärdera och reflektera kring Sparks för- och nackdelar kopplade till analysprocessen.

  Apache Spark är ett ramverk och en snabb och generell motor för storskalig dataprocessering och är just nu en av de mest intressanta komponenterna kopplade till Hadoop. Ramverket kan processera data i minnet, är snabbare än MapReduce och enkel att använda. Man kan skriva syntax i Java, Scala, Python och R. Spark kan accessa data lagrat i bland annat HDFS, Cassandra, HBase och S3, och kan användas till både batch-processering, streaming, interaktiv analys och machine learning. Spark är tänkt att användas till avancerad analys, processering av stora datamängder, machine learning, realtidsanalys mm. För att lagra data har vi använt oss av den molnbaserade tjänsten S3 inom AWS.

  R&D-dagarna har gett upphov till en del slutsatser och reflektioner. De största fördelarna är verktygets skalbarhet, stödet för SQL samt möjlighet för snabba queries via cashning i minnet. Vi anser att fördelarna med Spark kommer till sin rätt då det är stora mängder data som ska analyseras, har man med mindre datamängder att göra finns det andra verktyg som är mer användarvänliga och därför passar bättre. I jämförelse med mer traditionella verktyg ställer Spark högre krav på användarens tekniska kunskaper. Spark förutsätter en förståelse för ramverkets olika koncept som kan uppfattas som mer komplexa vid jämförelse med mer traditionella verktyg. Vidare ställer Spark större krav på en förståelse för olika datastrukturer och datatyper samt användarens programmeringsvana.

  Slutligen, för att analysprocessen ska bli så effektiv som möjligt är det viktigt att skapa en arkitektur som stödjer processen. En majoritet av nedlagd tid i en analysprocess går åt till att manipulera, bearbeta och visualisera data. För att göra denna process så effektiv som möjligt så är vår bedömning att det till Spark (där vi exekverat Spark-kod från ett shell) behövs kompletterande verktyg för exempelvis datavisualisering. Detta område har inte ingått i vårat scope , utan kräverer mer efterforskning.

  Detta är våra egna insikter och åsikter kring Spark. Vi gör detta helt av eget intresse utan stöd från sponsorer, vilket gör att vi inte kan lägga hur mycket tid som helst samt att vi inte låter våra åsikter färgas. Vi uppskattar att få ta del av engagerade kommentarer, åsikter och erfarenheter.

  Peter Saltin – Christian Bobeck – Niklas Johnson – Leo Brouwers – Helena Ahlin

   

 • Utvärdering data science verktyg: Tamr

   Ntamrär man talar om verktygsstöd för data scientists är det lätt hänt att sätta likhetstecken till analysplattformar så som R, SAS, SPSS etc. Men behovet av bra verktygsstöd i hela analysprocessen får en större tyngd i data scientist-perspektivet än om man tänker renodlat på statistisk analys. En nyckelfaktor är förmågan att kunna inkludera, förstå och kombinera datakällor att lägga till de man redan har, tex i sitt DW.

  Egentligen inget nytt, men det får allt mer fokus. Varför? Dels i och med BigData där förmågan att inkludera och kombinera olika typer av datakällor i sin analys är en viktig hörnpelare (Data Variety). Dels börjar det nu dyka upp helt nya spelare kring data governance, data management, data blending, data visualization. Ändrade behov och fler möjligheter alltså.

  Vi valde nyligen ut några aktörer som vi är nyfikna på för att titta mer på under vår senaste R&D-dag. Här lite avrapportering i korthet:

  Kort sammanfattning av vår test av Tamr

  Tamr marknadsförs som en mycket smart plattform för att katalogisera och koppla samman olika datamängder med hjälp av avancerad machine learning. Detta baseras främst på en machine-learning-komponent som kombineras med manuella expert-beslut för att tvätta och kombinera data på ett väldigt snyggt sätt. Det var dock inte det vi ville utvärdera just denna gång.

  En annan komponent hos Tamr Catalog, för katalogisering av data, vilket var det vi ville utvärdera just i detta fall. Vi ville testa om Tamr är ett bra stöd för data lake governance. Dvs verktygsstöd för att klä på nya datakällor metadata och följa en data qualification model vi satt samman tidigare. Catalog en fristående gratis produkt och hanterar bara metadata, ej innehåll. Mappa upp datakällor, och klä på med taggning och klassificering i ett enkelt gränssnitt. Precis det man vill ha som stöd för att behålla kontrollen i en agil datahantering i sin data lake.

  Funkar det? Nja. Just Catalog är inte Tamr:s kärnplattform, och inte det man lagt mest fokus på. Det som ligger ute är en betaversion. Snygg, men för tunn för att vara direkt användbar. Tex kan man tagga och skapa egna kategorier för datakällor, men du kan inte göra något direkt med den informationen sedan.

  Vi hade ett telemöte med Tamr där vi fick bra information och ärliga svar på våra frågor. Data governance är inte en viktig del i Tamr:s produktutveckling. De fokuserar på att koppla samman datakällor på ett intelligent sätt, och att paketera detta för några specifika usecases där detta löpande är en kritisk framångsfaktor, tex inköpsanalys för stora organisationer. Dessa delar har vi inte utvärderat än. För en väldigt bra genomlysning av Tamr, registrera upp som en follower på Boulder BI Brain Trust, http://www.bbbt.us/ och titta igenom filmen om Tamr från jan 2016. BBBT är en väldigt bra tjänst baserad på oberoende expertis, om man vill få inblick i nya BI-relaterade produkter utan att behöva basera all info på säljmaterial.


   

 • Enkätundersökning Avancerad analys 2015/2016

  Ahlin Helena - Version 2Nu är det dags att gå ut med årets upplaga av enkäten Avancerad analys 2015/2016.

  (Enkätundersökningen är nu stängd)

  Vad är det här?

  Avancerad analys är en årlig svensk undersökning som belyser analys/data scientist-området lokalt i Sverige och hur det förändras. Ämnet är alltmer aktuellt allt högre upp i många organisationer. Analytisk förmåga är en strategisk fråga driven av digitalisering, IoT, BigData. Vi tar tempen på analysområdet genom att samla in och analysera vad statistiker verksamma i Sverige ser, hör och gör.

  Insamlingen av uppgifter kommer pågå några veckor, sedan återkommer vi med en rapport på resultatet. Maila helena.ahlin@ferrologic.se om du vill att vi skickar den färdiga rapporten när den är klar.

  Bidrar Du så bidrar vi!

  Vi vill att så många statistiker som möjligt besvarar enkäten. Den finns här.Förmedla gärna detta till andra analytiker i ditt nätverk, även om du själv inte är analytiker. Länk att skicka vidare: http://korta.nu/avancerad_analys_2015-16 .

  Tips: Det går utmärkt att besvara enkäten på din smartphone. Formuläret anpassas på ett bra sätt till liten skärm.

  Som tack för engagemanget från våra respondenter bidrar vi med 50kr per komplett enkätsvar till välgörande ändamål. Förra året bidrog vi till MSF:s kamp mot Ebola (som gått fantastiskt bra faktiskt). I höstas stöttade vi UNHCR:s hjälteinsatser för flyktingarna. Vi väljer nu att stödja Cancerfonden.

  Ju fler som deltar, desto bättre resultat i undersökningen och mer pengar till Cancerforskning. Bra va?

  Varför genomförs undersökningen? Behövs den?

  Den ger ett lokalt perspektiv som komplement till internationella och amerikanska undersökningar. Vi tittar även på analysverksamheten. Ej bara olika tekniska plattformar.

  En organisations analytiska förmåga är en allt mer strategisk fråga, starkt kopplad till digitalisering. Därför blir det allt viktigare med bra beslutsunderlag avseende det som bygger upp den analytiska förmågan: Rätt organisation, rätt kompetens och rätt systemstöd tankad med rätt data. Men vad är rätt, vad gör andra, vad trendar? Det är intressant att ta del av och att dela med andra för benchmarking och del i ens egna beslut. Denna undersökning är en pusselbit i det arbetet, och dessutom av allmänintresse som omvärldsbevakning för alla vi som rör oss inom analysdomänen.

  Det finns onekligen gott om bra utvärderingar och undersökningar av analysverktyg, BI-verktyg, etc. Men:

  • De är ofta väldigt fokuserade på just verktyg och dess tekniska funktionalitet, prestanda etc. Verktyg är viktigt, men får ofta för stor vikt i strategiskt beslutsfattande som innefattar IT.
  • De är ofta internationella med tyngdpunkt på den amerikanska marknaden. Det är ganska olika hur långt man kommit här, i USA, och även i andra tongivande länder i att integrera avancerad analys som en strategisk förmåga i affärsverksamheten. Det är andra verktyg som används och som trendar, man har andra förutsättningar att lagra och sammanställa olika typer av data för analys etc.

  Därmed kan man inte dra för långtgående slutsatser från globala (amerikanska) undersökningar som beslutsunderlag vid strategiska plattformsval, vid strategiska rekryterings- och utbildningsbeslut, etc.

  Detta är orsaken till att göra en lokal undersökning, som dessutom inte bara fokuserar på systemen, utan även på arbetssituationen och förutsättningarna för analytiker. Vilka är analytikernas största utmaningar, vilken position har analys i deras organisation. Men även vilka verktyg man föredrar att jobba med, vilka har man på radarn etc.

  Målgrupp: Inte bara statistiker har nytta av undersökningen.

  Vi gör undersökningen för att vi själva tycker att den behövs. Vi har nytta av den i dialog med våra kunder, på konferenser, och även för vår interna kompetenshantering. Vi hoppas och tror att den på motsvarande sätt har nytta för andra med en tydlig analytisk agenda, som komplement till större undersökningar och rapporter från KD Nuggets, Gartner, Forrester etc.

  Målgrupp för att besvara denna enkät är yrkesverksamma statistiker och data scientists i Sverige.

  Målgruppen för att ta del av resultatet är bredare än så. Förutom yrkesaktiva statistiker och data scientists riktar sig undersökningen även till dig som beslutsfattare som insett att digitalisering mm gör analytisk förmåga till en allt viktigare del din organisation. Även konsultorganisationer med tjänster inom analys bör vara intresserade av undersökningen, för att själva kunna hålla sig i framkant av utvecklingen.

  Hur genomförs undersökningen?

  Undersökningen utformas och genomförs av utbildade och erfarna statistiker / data scientists som också sammanställer och analyserar resultatet. Dock med knappa medel och på kort tid eftersom den är finansierad av oss själva. Enkätens struktur och innehåll kan alltid förbättras på alla nivåer och vi tar till oss av feedback. Undersökningen publiceras som en rapport i PDF-format, och får fritt distribueras vidare och användas så länge källhänvisning görs.

  Respondenterna är professionella statistiker i näringsliv, offentlig sektor och i den akademiska världen. Vi går ut via egna nätverk, via utskick i statistikfrämjandet och eventuella andra kanaler vi känner till. Det är svårt att veta om svaren vi får in är representativa, men det gäller nog alla liknande undersökningar.

  Trovärdighet

  Rapporten har inga sponsorstöd från mjukvaruleverantörer eller andra. Vi som håller i den är förvisso en kommersiell organisation som säljer konsulttjänster inom bland annat avancerad analys och rådgivning. Vi är dock noga med att inte lägga in marknadsföring i rapporten, och är helt öppna med vilka vi är som ligger bakom undersökningen.

  Kontakt

  Frågor och feedback kring undersökningen skickas till Helena Ahlin, analysansvarig på Ferrologic. helena.ahlin@ferrologic.se

  Vill du ta del av rapporten när den är klar, även om du inte hör till målgruppen som kan besvara enkäten, skicka ett mail till Helena så fixar vi det. Utan att du behöver något dyrt abonnemang eller andra kostnader.


   

 • Vad kan företagen lära av cyklingen?

  Port de Hainaut, Frankrike. På plats för att följa etapp 3 av Tour de France (TdF) som startade utanför Liège. Thor Hushovd skenar fram på upploppet och vinner dagens etapp av Touren. Trots att jag har fått bra plats i VIP-loungen vid målgången, går allting så fort att jag inte hinner fånga mycket på kamera. Det är imponerande att se alla lagen svischa förbi i det här tempot efter 21 mil.

  Men det var ju inte Hushovd som vann. Det var ju Cérvelo Testteam! För bakom varje etappseger i TdF står ett helt lag.

  Vi behöver individer som vinnare. Det är en roligare historia att berätta, enklare historia – men inte nödvändigtvis den sanna historien. Det här blir extra tydligt inom cyklingens värld. För när fartvinden kommer upp i 10-15 m/s, orkar ju ingen ensam att ”dra”. Och just idag har Cérvelos tävlingsledare lyckats, att med hjälp av hjälpryttare och de andra lagmedlemmarna, få Hushovd rätt positionerad för att kunna rycka vid precis rätt tillfälle.

  lagbild

  Inte jaget – utan laget
  Världens bästa cyklist kommer sist i TdF! Jo, utan laget, klungan det samarbete som sker där, skulle det nog bli så. Låt oss byta ut Hushovd och Cérvelo mot ”stjärnan” i det framgångsrika företaget.

  Belöning, bekräftelse, beröm och uppskattning – vem gillar inte det? Och det får toppresterande individer en masse – tycker andra. Själva är de inte sälla missnöjda på ett eller annat sätt. Kanske ligger det i sakens natur, är man extremt competitive – då vore det väl märkligt om man la sig ned och var nöjd. Problemet är bara att det oftast är en laginsats som gör att den där affären kommer i hamn, att den fantastiska produkten blir verklighet, att en lansering… När såg Du ett ”lag” på Fortunes, Affärsvärldens eller BusinessWeeks framsida senast? Nej, just det.

  Stanfordforskaren Jim Collins har studerat vad om gör att mediokra presterande företag, kan bli toppresterande (”from good to great”). Ett viktigt resultat handlar just om laget (inte jaget).

  En kollega till mig som översatte boken till svenska, berättade att en företagsledare hade blivit så orolig för den publicitet som kunde följa av att han skulle intervjuas i boken, att han vilja avböja medverkan. Han var helt fokuserat på sitt lag och ville inte störa det arbetet. De företag Collins beskriver har som vana att tillskriva framgångar till laget – CEO bör hålla sig undan.

  Det är så uppenbart – inte minst visuellt – att laget tjänar på att ”plöja upp hål” i luften åt varandra, och på så sätt underlätta för varandra. Graden av samarbete är mätbart, kännbart och syns direkt på hastighetsmätaren. -Hur mäts graden av samarbete på Din arbetsplats?

  cykelljusDet som mäts det görs
  Inom cyklingen finns inte heller någon tveksamhet åt vilket håll man är på väg. Banan är lagd och målet är tydligt. I affärsvärlden pågår ofta ett flitigt arbete kring att diskutera vart man är på väg, ibland på bekostnad av att man inte hinner så många mil som man borde.

  Det här är egentligen kärnan. Mätbarheten. Den omedelbara återkopplingen på om man är på rätt väg. Om man genererar bra med watt igenom pedalerna. Om laget och klungkörningen fungerar syns ju på mätaren. Allt det här har cyklingen, medan företag kämpar för att åtminstone få något av det på plats.

  Konkurrenterna är Din bästa vän
  Av uthållighetsidrotterna är det nog landsvägscyklingen som kräver mest hjärna (låt oss som älskar cykling hålla det här för oss själva – de andra blir så lätt upprörda ;-). Jag tänker naturligtvis på hur klungkörningen läggs upp. Hur man hjälper varandra att dra. Porteur, positionering i klungan etc. Inom löpning, simning och längdskidåkning finns inte detta i samma utsträckning. Hastigheterna är ju lägre och aerodynamikens lagar gör sig inte lika påminda.

  Det är kampen mot aerodynamiken som gör cyklingen så intressant att studera för företagen när det gäller management, ledning och organisation. Man tjänar ju faktiskt många gånger på att dra nytta och t o m samarbeta med konkurrenterna. Att förstå när man ska samarbeta med dem – eller inte – kräver mycket taktiskt övervägande. Inte alla känner till att man i TdF vanligtvis kör med radiokontakt till alla cyklister. Då blir det lättare att ”spela schack” mot konkurrenterna.

  Jag har arbetat med branscher där man inte ens kan komma på tanken att samarbeta med konkurrenterna: ”om konkurrenten får nytta av det här – då kan det inte vara bra”. Men det kan det visst vara! Välj klokt och var trogen målen. Och ibland kan konkurrenterna vara en hjälp på vägen.

  Psykets kraft = doping?
  Sedan cykeln föddes för över 100 år sedan har man tävlat i att cykla så långt som möjligt på en timme. Redan i cykelns barndom blev det otillåtet med s k pacing. Så när Hamilton 1898 blev den första att köra 40 km på en timme, så blev hans rekord ogiltigt. Orsaken? Han hade låtit en spegel reflektera en prick som lades strax framför honom. Pricken färdades med c:a 40 km/h. Därmed var UCI det första idrottsförbund inom som erkände psykets kraft och t o m diskvalificerade dem som ”lurade” sin viljestyrka till nya höjder på detta sätt. Idag är det enda som är tillåtet, en klocka som ringer för varje varv.

  Vad lär det här oss? Jo, att den snabba återkopplingen på hur man ligger till relativt målet är oerhört kraftfull. Som tur är får företag mäta hur de ligger till på sin marknad. Däremot är det betydligt svårare att avgöra om man är snabbast, störst eller först. Men om man klarar man det, är det klart att man kan släppa loss krafter som är minst lika starka som de UCI ville inte ville tillåta.

  Avskedad för att cykla till jobbet
  De tidiga rekorden i cykelvärlden hänger intimt samman med dagens mest kända tävling. Henri Desgrange var anställd på ett advokatkontor i Paris, men det sägs att han blev avskedad för att ha cyklat till jobbet. Om det var själva cyklingen eller att hans vader då exponerades på ett ”icke passande sätt” – det förtäljer inte historien. Han satte ett antal rekord och var den som 1893 hann längst på en timme (35.3 km). Förutom cyklist blev han sportjournalist och grundade sedan organisationen Tour de France. Så cykling och företagsvärlden hänger intimt samman.

  Och akta Dig för att cykla till jobbet – det kanske går för Dig som för Desgrange. För om företaget är det rätta, kan cykling leda till Big Business. Alla som har sett TdF på plats kan vittna om att det är ett omfattande företag!

 • Appar för att hålla oss borta från appar

  Att många av de nya och mest innovativa idéerna kommer från personer som är så unga att det inte var födda när jag gick i gymnasiet är inget nytt.

  Pay by Play är idé som har tagits fram av ett par studenter på Berghs School of Communication. Själva konceptet går ut på att föräldrar kan tillåta sina barn få tillgång till speltid på sin platta/telefon genom att betala med lek. I konceptet har man begränsat det till att föräldern kan låta det spelsugna barnet betala i form av tidsenheter lek.

  Själv tycker jag idén som sådan är rolig och bra, även om man så klart önskar att det inte skulle behövas.

  Som småbarnsförälder vet jag mycket väl hur svårt det kan vara att emellanåt slita dotterns ögon i från plattan, men det är också väldigt lätt att missa hur länge ens barn suttit vid skärmen, i vissa fall är det ju om man skall vara riktigt ärlig så skönt att få lugn och ro att man tillåter de små liven sitta lite längre än vad man egentligen vill.  Jag skulle därför gärna se ett system som inte bara påminner barnet men även mig som förälder att nu är det dags att göra något annat, kanske till och med göra något tillsammans.

  Och förresten nu när jag tänker på det, ibland kanske en del vuxna också skulle kunna dra nytta av ett Pay by Play-lås. Nej nu får du inte sitta mer med Facebook, Iinstagram eller Twitter, du får logga in igen när du sprungit 5 km eller gjort något tillsammans med din familj.

  Inom ramen för uppgiften har ingen tid lagts på hur en sådan här lösning faktiskt skall implementeras så vitt jag förstått.

  Själv fick jag direkt tankar på att Apple i detta fall skulle behöva publicera API:er som apputvecklare skulle var tvungna att implementera för att vara Pay by Play-kompatibla. Tjänster som tar emot data för att faktiskt mäta om målen uppnåtts. Varför stoppa med att mäta tid?  De mobila enheterna och träningsband innehåller ju redan GPS, gyroskop, kamera etc. som skulle göra det möjligt att spela med andra valutor än tid. Varför inte använda GPS för att sätta ett mål i metrar eller indirekt göra det genom att få dem nå geografiska platser som man behöver ta kort på för att lösa in valuta. En svaghet med flera av de potentiella de lösningar jag själv kommer på är att de i många fall kräver att man aktivt behöver använda sina mobila enheter.

  Misströsta ej, det finns många mycket smartare och fantasifullare personer än mig och de kommer hitta någon lösning med hjälp av en uppkopplad diskmaskin, google glass, sensorer i skorna eller något anat.

  Oavsett vad är det tydligt att en sådan här lösning per definition skulle innebära att fler system skulle behöva prata med varandra, mer data behöver utväxlas konverteras, presenteras och analyseras. Helt enkelt mer skoj för oss i integrationsbranschen att göra.

  Länkar: